SENDEN TEMBELİ VAR
TUBA AKTAŞ DELİ
Senden tembeli yok demeyin sakın!
Tuba Aktaş Delinin 2022 Tudem Edebiyat Ödüllerinde ikincilik kazanan eseri Senden Tembeli Var, normallik anlayışımıza zıtlıkların kusursuz uyumuyla meydan okuyan kara komik bir kitap.
Akıllara zarar kahramanları ve “Bu işte bir iş var!” dedirten olaylar zinciriyle ezberleri şaşırtan bu eğlenceli roman, tembelliğin felsefesini yapanları cin fikirlilerin yoluna çıkararak ortalığın tozunu attıracak bir maceraya imza atıyor.
Anadolunun dört bir köşesinden gelen ailelerin büyük kente ve tek tipleşen mahalle kültürüne nasıl ayak uydur(a)madıklarını gerçekçi bir ironiyle gözler önüne seren yazar; ötekileştirerek, farklılaştırarak toplumda “bilinçsizce” yaratılan kutuplaşmaya da dikkat çekiyor.
“Yerinize çalışacak birileri yoksa yeterince özgür bir tembel olamazsınız,” diyor Hadiko Tembeliko, üşengeçliği yüzünden bir türlü tamamlayamadığı Tembellik Manifestosunun 3. maddesinde!
Haksız da sayılmaz hani, şunun şurasında kaç kişi var onun 11 yıllık kıdemli tembellik kariyeriyle yarışabilecek? Gerçi sınıf arkadaşı, komşusu ve ezeli düşmanı Nazlı var ama onun olayı farklı... Mahalledeki komşularını ve okuldaki öğretmenlerini canından bezdirmesiyle tanınan Naz Uyarlı, namıdiğer Nazlı, şu sıralar daha çok tavanda yürüyebilme meziyetiyle dillerden düşmüyor.
Derken, hayat yine bildiğini okuyor ve Hadiko ile Nazlının yollarını hiç beklenmedik bir dostluğa çıkarıyor. Sonrası, ucu televizyon programlarına konu olacak gizemde ve polisleri iz peşinde koşturacak hareketlilikte bir macera! Yatışistan mevzusu ve Kramerikalılar da işin içinde ama orası SIR!
Bilgi Çağında giderek ehemmiyetini yitiren “tembellik” ve “çalışkanlık” kavramlarını tartışmaya açan bu matrak kitap, yaşadığımız mahallede ya da okuduğumuz okulda her an karşımıza çıkabilecek tiplemeleri renkli bir kurguyla buluşturarak akıllarda yer edecek bir hikâyeye dönüştürüyor.
Kimsenin gerçekte dışarıdan göründüğü gibi olmadığı görüşü üstüne merak uyandırıcı bir anlatı sunan Senden Tembeli Var, eğitim sistemimizdeki çatlaklardan sızan meseleleri eleştirmekle kalmıyor; ebeveynlerin çocuklarıyla, öğretmenlerin ise öğrencileriyle olan ilişkilerine dışarıdan bir gözle bakmamızı da sağlıyor.