1860 yılında yayınlanan Şinasi’nin Şair Evlenmesi isimli tiyatro oyununda hileli bir evlilik anlatılmaktadır. Müştak Bey sevdiği Kumru ile evlendiğini sanırken âdetlerden dolayı Kumru’nun ablası Sakine ile evlendirildiğini öğrenir.
Batılı anlamda yazılmış ilk tiyatro eseri olan Şair Evlenmesi’nde Şinasi görücü usulü evliliği hicvetmektedir. S¸inasi bu eserle yeni insanı, yeni toplumu anlatmak ic¸in geleneksel ku¨ltu¨ru¨n u¨rettigˆi malzeme ile Batı tiyatrosunun birikimi, teknigˆi, yo¨nteminin bir aradalıgˆıyla yeni bir tiyatro anlayıs¸ı olus¸turmanın mu¨mku¨n oldugˆunu go¨stermektedir.
Şair Evlenmesi oyunu, Boğaziçi Üniversitesi’nde Türk Dili dersleri veren Esra Demirkoparan tarafından yayıma hazırlanmıştır. Editörlüğünü ise yine aynı üniversitenin Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde öğretim üyesi Tülay Gençtürk Demircioğlu gerçekleştirmiştir. Eser dönemin diline ve ruhuna olabildiğince uygun fakat günümüz okuru için de anlaşılabilir olması amaçlanarak hazırlanmıştır.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.