Türk dünyası içindeki haberleşme, son yıllarda artmıi ve yoğunlaşmış bulunmaktadır. Türkler, derin bir uykudan uyanmış gibi, birbirinin farkına varmaya başlamıştır. Tarihin karanlıklarına gömülmüş veya Kaf dağının ardına atılmış zannettiğimiz milyonlarca Türk, ışıklı gözleriyle gülümsemeye, tatlı dilleriyle bizlere mahnılar söylemeye başlamıştır. Tarihin karanlıklarına gömülmüş veya Kaf Dağının ardına atılmış zannettiğimiz milyonlarca Türk, ışıklı gözleriyle gülümseye, tatlı dilleriyle bizlere mahnılar söylemeye başlamıştır. Çocuklarımızın ve torunlarımızın dahi asla gidip göremeyeceğini düşündüğümüz; bazılarımızın yüreklerinden bir hayal ülkesi gibi saklı duran ana yurt toprakları; Hazarlar, Seyhunlar, Tanrı Dağları kapılarını yavaş yavaş aralamıştır.
Türkler tarih boyunca beş büyük alfabe kullanmışlardır. Yedinci asırdan beri metinlerini takip edebildiğimiz Orhun Alfabesi ilk Türk alfabesidir.
İkinci Türk alfabesi uygur alfabesidir.
Türklerin kullandığı üçüncü büyük alfabe Arap harflerine dayanan Türk alfabesidir.
İlk iki alfabe buğün için artık tarihi Türk alfabeleridir. Çalışmamızda bu alfabeleri ele almadık. Çünkü gayemiz, Türklerin kullanmış olduğu alfabeleri ilmi olarak incelemek değil, buğünkü Türk dünyasını birbirini okur, anlar hale getirmektir.
Buğünkü Türk dünyasında yaygın olarak üç alfabe kullanılmaktadır. Latin, arap ve Kiril alfabeleridir.
\"Örnelerle Buğünkü Türk Alfabeleri\"nde işte bu üç alfabenin örnek kullanımları yer almaktadır.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.