Güneşteki Adamlar
Yolları Basra’daki bir kaçakçının yazıhanesinde kesişen üç Filistinlinin hikâyesi Güneşteki Adamlar. Göğsünü dayadığında sanki yerin kalbini duyacak kadar toprağa bağlı ihtiyar bir köylü, haksızlığa karşı mücadelesi zindanın yolunu gösterdiğinde kaçmaktan başka çaresi kalmayan genç eylemci ve okulu bırakıp gerçek dünyada “pişmek” zorunda kalan toy bir öğrenci. Kuveyt’e varıp, Körfez’in bu zengin ülkesinde çalışıp para kazanmaya başladıklarında yalnızca kendilerinin değil arkalarında bıraktıkları Filistin’in, ailelerinin, sevdiklerinin de talihini değiştirmeyi umuyorlar. Yola koyulduklarında, geride kalan acı hatıraların yanı sıra çölün dayanılmaz sıcağıyla da baş etmek zorundalar. Yolculuk sona erdiğinde Filistin’den, onun acılı tarihinden hiç uzaklaşamadıklarını görüyoruz.
Güneşteki Adamlar, 1963’te yayımlandıktan sonra da yazılmaya devam eden bir metin. Onu aynı zamanda çölde kavrulan, okyanusta boğulan, kamyon kasasında yahut bir uçağın bagajında buz tutan göçmenlerin hikâyesi olarak da okuyuşumuz bundan.
YAZAR HAKKINDA: 9 Nisan 1936’da Filistin’in kuzeyinde yer alan Akka’da doğdu. Mayıs 1948’e kadar, İsrail’in kurulmasıyla sonuçlanan savaştan dolayı terk etmek zorunda kaldığı Yafa’da yaşadı. Ailesiyle birlikte önce Lübnan, ardından Suriye’ye göç etti. Lise öğrenimini Şam’da tamamladı. Şam Üniversitesi Arap Dili ve Edebiyatı Bölümü’ne girdiyse de ikinci sınıfta bırakmak zorunda kaldı. Kuveyt’e gidip ilkokul öğretmenliği yaptı. 1960’ta Beyrut’a taşındı. Beyrut’ta Arap Milliyetçileri Hareketi’nin yayın organı el-Hurriyye dergisinin kültür sayfalarını yönetti. Yine Beyrut’ta yayımlanan el-Muharrir ve el-Envâr gazeteleri ile el-Hedef dergisinde yazar ve yayın yönetmeni olarak çalıştı. Filistin davasını dünyaya tanıtmaya çalışan aktivist Danimarkalı Anni ile 1961’de evlendi. Fayez ve Leyla adında iki çocukları oldu. 1967’de kurulan Filistin Halk Kurtuluş Cephesi’ne katılıp partinin sözcülüğünü üstlendi. 8 Temmuz 1972’de arabasına konulan bomba sonucu, yeğeni Lemîs’le birlikte katledildi. Erken yaşta ölmesine rağmen on sekiz kitap bıraktı. Filistin kültürü, siyaseti ve mücadelesiyle ilgili yüzlerce makale yazdı. Ölümünden sonra romanları, öyküleri, tiyatro oyunları ve düzyazılarından oluşan “Toplu Eserleri” dört cilt halinde yayımlandı. Eserleri birçok dile çevrildi, bazıları sinema ve tiyatroya uyarlandı. Kimi eserleri Arap ülkelerinde müfredata girdi. Güneşteki Adamlar iki binli yıllarda Arap Yazarlar Birliği’nin “en iyi yüz roman” listesinde ilk beş sırada yer aldı.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.